Pese hiuksesi oikein - Kuinka löytää oikea hiustenpesu-rutiini

Aloitetaanhan aivan alusta ja perusasiasta: Hiustenpesusta.
Helppoa kuin heinänteko vai onko sittenkään? Tuntuu, että asiasta on tehty mainoksissa rakettitiedettä.

Mutta kun mietitään, kuinka se oikeasti tehdään, saattaa olla, että ratkaisu moneen hiusongelmaan löytyy yksinkertaisesti oikeanlaisesta pesurutiinista.
Hiusten peseminen ei ole kaikille sama juttu. Ei ole yhtä yleispätevää sääntöä, sillä jokaisen meistä hiukset ja hiuspohja ovat yksilöllisiä. Esimerkiksi kuinka usein hiukset tulisi pestä, riippuu tottumuksistamme, hiusten ja hiuspohjan kunnosta sekä käytettävistä tuotteista. Shampoiden ja hoitoaineiden välillä on suuria eroja, ja ne tulisi valita juuri omalle hiustyypille ja -pohjalle sopiviksi. Mutta mennäänpä ainevalintoihin myöhemmin – se ansaitsee oman blogitekstinsä. Nyt keskitytään itse pesuun.

Useat meistä pesevät hiuksensa päivittäin, joka on enemmänkin tottumus: kun mennään suihkuun, pestään hiukset. Kuulostaako tutulta?

Fledapeutin vinkki!

Älä pese hiuksia tottumuksesta, vaan pese ne silloin, kun ne oikeasti kaipaavat pesua.

Mitä liiallinen hiusten peseminen voi aiheuttaa?
Liiallinen pesu voi kuivattaa sekä hiuksia että hiuspohjaa. On tärkeää säilyttää päänahan luonnollinen tasapaino, sillä jos se järkkyy, voi seurauksena olla hilseilyä – eikä sitä varmasti kukaan halua, eihän?
Hiukset ja hiuspohja tottuvat jatkuvaan shampoon käyttöön, ja silloin voi tuntua siltä, että hiukset rasvoittuvat, ellei niitä heti pese.

Jos urheilet tai hikoilet paljon, hiukset kannattaa ehdottomasti pestä hikoilun jälkeen. Miksi? Hiki voi tukkia päänahan huokosia, aiheuttaen päänahan kuivumista ja heikentäen hiusten kasvua – ja hei, ei se hiki hyvältä tuoksu sekään!

Jos et kuitenkaan harrasta hikiliikuntaa päivittäin etkä käytä muotoilutuotteita, pelkkä vesipesu voi riittää, kun hiukset kastellaan suihkussa. Haastan sinut miettimään suihkuttelutottumuksiasi. Voisiko suihkussa pestä vain kasvot ja kainalot, eikä hiuksia tarvitsisi kastella ja pestä joka kerta? Miksi teet niin?

Entäpä sitten, kun hiukset oikeasti pestään?

  1. Pese hiukset shampoolla.

  2. Pese hiukset uudelleen shampoolla, näin varmistat että muotoilutuotteet ja muu hiuksiin mahdollisesti kertynyt lika lähtee varmasti pois ja pesutulos on pidempikestoinen.

  3. Purista enin vesi pois hiuksista. Voit vaikka pyyhekuivata hiukset kevyesti ja sitten lisätä hoitoaineen. Hoitoaineen lisääminen valuville hiuksille ei ole järkevää – valuvan veden mukana hoitoaine menee hukkaan eikä pääse vaikuttamaan kunnolla.

  4. Tässä välissä voisit pestä kasvot ja kainalot – anna hoitoaineen vaikuttaa sen aikaa.

  5. Huuhtele hiukset huolellisesti.

  6. Kuivaa hiukset puristelemalla, ei ravistamalla. Näin saat hiukset helpommin selviksi ja estät niiden katkeilua.

Kuinka sitten pidentää hiustenpesuväliä?

Vinkki!

Alkuun rasvoittuvaa tunnetta vastaan voi taistella kuivashampoolla! Kuivashampoo ei ole täysin sama kuin pesu, mutta sillä saat freesattua oloa shampoopesujen välillä.

Pikakikkaa tähän ei ole, mutta maltti on valttia. Aloita pienin askelin. Jos peset hiuksesi joka päivä, venytä väliä joka toiseen päivään, jatka näin viikon verran, sen jälkeen venytä väliä joka kolmanteen tai neljänteen päivään. Pian huomaat, että hiuspohjasi tottuu siihen, ettei sitä tarvitse pestä jatkuvasti.

Voit myös kokeilla korvata shampoon hoitoaineella joka toinen pesukerta. En suosittele tätä hoitoainekikkaa, jos hiuksesi ovat todella rasvoittuvat – silloin kannattaa pysytellä miedossa shampoossa.
Hiusten pesu hoitoaineella toimii kuiville, kiharille ja vaurioituneille hiuksille.

Mieti, mitä jos tekisitkin niin, että pesisit hiuksesi vain silloin, kun oikeasti tarvitsee? Pidennä pesuväliä ja katso, miten hiuspohja reagoi. Joskus vähemmän on enemmän!
Jos kokeilet tätä, kerro ihmeessä, miten hiuksesi ja hiuspohjasi voivat sen jälkeen!

Kerro Fledapeutille, Fledepeutti kuuntelee!

Edellinen
Edellinen

Miten talvi vaikuttaa hiusten ja hiuspohjan hoitamiseen?

Seuraava
Seuraava

Ensimmäinen teksti uunista ulos..